2008 m. gruodžio 26 d.

Mes galime būti dar geresni

Sveiki visi, šiais praėję pirmosios medicinos pagalbos kursą ar tik šiaip, pro šalį brausinę ir užsukę į šį tinklaraštį. Baigiasi metai ir ne vienas iš jūsų darbe ar asmeniniame gyvenime esate parengę balansą- susumavote ką gavote ir tai ką išleidote. Jūs patys žinote, jog vertingiausias tas laikas, kurį skyrėte vardan savo artimiausių žmonių saugumo. Pirmosios pagalbos mokymuose pusiausvyra krypsta į žmonių, mokančių suteikti pagalbą kitiems, pusę. Kiekvieną dieną mūsų vis daugėja, aplinkui darosi saugiau mūsų vaikams, o sėkmingai įvaldę veiksmingus pirmosios pagalbos principus daromės atsakingesni ir jautrūs kitiems. Iki pasimatymo ir svarbu tai, kad „mes galime būti dar geresni“, bent taip dainuoja grupė „Morandi“. Žiūrėkime klipą, skaitykime dainos tekstą ir niūniuokime kartu.

2008 m. lapkričio 16 d.

Dvikova

Labas visiems,
Nežinau už ką balsavote Jūs, tačiau pažvelgę į apklausos langą šiek tiek aukščiau ir kairiau šio teksto pamatysite, jog užvirė iš ties arši dvikova. Beveik taškas į tašką, kaip „Lietuvos rytas“ su „Žalgiriu“ per vakar dienos rungtynes. Ir kaip dabar pasakyti kas yra teisus? Ar teisūs tie, kurie gerai žino, jog prieš penkis metus (2003 m. birželio 17 dieną) SAM išleido (vis dar galiojantį) suaugusio žmogaus gaivinimo standartą, kuriame nurodė Lietuvos suaugusius žmones gaivinti santykiu 2:15. O gal teisesni tie, kurie skaito ne tik mūsų šalies laikraščius, tačiau ir užsienio straipsnius bei medicinines knygas ir žino, jog 2005 metais Amerikos širdies asociacija (AHA) bei Europos gaivinimo taryba (ERC) nutarė, jog geriausi rezultatai gaunami gaivinant žmones 2 ir 30 įpūtimų ir paspaudimų santykiu. Aš nežinau kas yra didesnis autoritetas Jums: įstatymo raidė ar medicinos mokslo žinios, todėl nesufleruosiu kurį mygtuką balsuojant spausti. Čia Jums patiems spręsti. Aš rinksiuosi tą variantą, kuris padės efektyviau išgelbėti mano artimo (ar tolimo :)) gyvybę.
Gudruoliai užsieniečiai turi net jiems gerai žinomus muzikinius kūrinius, pagal kuriuos lengviau prisiminti ritmą, kuris padės, gaivinant žmogų, išlaikyti 100 kartų per minutę paspaudimų greitį. Gal kas gali pasiūlyti lietuvišką dainą, kuri padėtų įsiminti kokiu greičiu spaudinėti krūtinės ląstą gaivinimo metu. Parašykite žemiau kokią dainą siūlote.

2008 m. spalio 16 d.

Ponas Bynas


Juokingai čia ponas Bynas, kurį vaidina aktorius Rowan Atkinson, teikia pagalbą žmogui, kurį ištiko staigi mirtis, tačiau atidžiau pažiūrėjus, jis atliko visus veiksmus, kuriuos reikia padaryti tokiais atvejais. Smagus filmukas, ar ne? Dar smagiau yra tai, jog visai nebūtina (netgi žalinga krūtinės paspaudimus atlikti koja :)) tiesiogiai mokytis iš Byno- dabar galite ateiti į praktinius pirmosios pagalbos mokymus ir patys savo rankomis gaivinti žmones.

2008 m. birželio 12 d.

Bzzzzz.



Ore darosi karšta, vienų žmonių džiaugsmui, kitų pykčiui lietaus nesulaukiam, tačiau tokiu metu Lietuvoje padidėja mūsų mažųjų draugų- plėvisparnių vabzdžių aktyvumas. Taigi bičių ar širšių įkandimai kartais sukelia anafilaksines reakcijas, kurios gali baigtis mirtimi. Deja, tokiais atvejais naudojamo adrenalino (epinefrino) nešiojamos formos Epi Pen mes neturime- kiek aš žinau, jis nėra registruotas. Vadinasi legaliu būdu nuo mirtinos būsenos apsisaugoti neįmanoma. Gudresni ir alergiški žmonės, ar šiaip kokie bitininkai, nešiojasi mažą švirkštą ir adrenalino ampulę. Galvojant, jog vabzdžiai įkanda mums būnant gamtoje ir greitoji pagalba neatvažiuos labai greitai, tokie metodai (čia mano nuomone) yra pateisinami, tačiau tikiu, jog jie žino ką daro ir kokia yra saugi adrenalino dozė. Klausiate kokia? Negaliu sakyti, tačiau tikrai galiu pavardinti keletą patarimų iš patikimų šaltinių, kurie padėtų išgyventi, kol atvyks „greitukė“.




1. Visu pirma kuo greičiau kvieskite greitąją medicinos pagalbą. Tradiciškai žmonės surenka „greitukės“ numerį ir šaukia (dažnai keliese) į ragelį: „Greičiau važiuokite!!!!! Miršta žmogus!!! Kaip kur? Prie ežero!!!! Paprastai po to ragelį padeda. GMP medikai supranta, jog streso yra daug, tačiau kuo tiksliau nurodysite vietą, kurioje esate ir vienas Jūsų nueisite juos pasitikti- tuo greičiau bus suteika Jūsų artimui pagalba.
2. Sukastą bitės (-čių) žmogų paguldykite į jam patogią padėtį. Tai gali būti padėtis pusiau sėdom (taip yra lengviau kvėpuoti, jei žmogus dūsta) arba gulom ir kojas pakelti aukščiau (jei labai silpna, mirga akyse ar žmogus alpsta). Jokiu būdu neverskite jo vaikščioti ar stotis, tai gali sukelti staigią mirtį.
3. Apžiūrėję įkandimo vietą- kuo greičiau pašalinkite geluonį. Nubraukite jį, o ne bandykite pašalinti dviem pirštais. Rekomenduojama padaryti tai kuo greičiau.
4. Jei žmogus neteko samonės (nustojo su jumis bendrauti, neatsako, nereaguoja)- pradėkite gaivinti, kaip jau išmokote mūsų kurse.

Taigi tik tik (ar net tiek) galima padaryti dėl savo artimo žmogaus kol atvyk greitoji medicinos pagalba. Kartais iš pažiūros paprastos priemonės gali lemti žmogaus sveikatą ar gyvybę.

2008 m. birželio 10 d.

Pasistenkite apie tai negalvoti

Nesenai diskutavome su draugais per kiek laiko, jei atsitiktų nelaimingas atsitikimas, atvažiuotų greitosios medicinos pagalbos brigada. Ekspermento nedarėme, tiesiog pasvarstėme teoriškai, įvertinom ar žinome „greitukės“ telefono numerį skirtinguose mobilaus ryšio operatoriuose. Mintyse „išmieravome“ atstumą nuo GMP stoties iki kiekvieno namų, pagalvojome apie eismo salygas bei medikų užimtumą. Vienam iš mūsų pasisekė labiau- fantazijose GMP atvyks per 10 minučių. Kito prognozė buvo liūdnesnė. Lietuvišku stiliumi (džiaugdamiesi dėl kaimyno degančio stogo :)) konstatavome, jog į prašmatnų namą Kauno pakraštyje greitoji medicinos pagalba, jei nebus eismo kamščių, atvyktų per pusvalandį. Pusvalandis yra reliatyvi savoka. Mokyklos laikais pirmamo pasimatymo metu pusvalandis buvo nykstamai mažas dydis, o laukiant pirmo pasimatymo su medikais, kai ištinka staigi mirtis, susižeidžiama ar užspringstama, ko gero pusvalandis gali tapti amžinybe. Arba amžinybės pradžia, jei nežinai kaip padėti, o gali tik žiūrėti. Kažin ar apie tai galvoja žmonės, kurie investuoja į gražų kraštovaizdį bei aukštas tvoras aplink savo namą, o savo auklės nepaklausia: ar tu moki suteikti pirmąją pagalbą, jei kas nors atsitiks mano vaikui?


Tai yra įspėjanti reklama ant baseino dugno- gana realistiška. Nors visos, net ir makabriškos priemonės tinka, kurios padeda būti budriam, kai žaidžia baseine ar kieme mūsų vaikai, tačiau dar geriau tokiais atvejais mokėti efektyviai suteikti pagalbą.

2008 m. gegužės 16 d.

„Mokėti gaivinti nebūtina, jei pasirūpinsi, kad kiti aplinkui mokės suteikti pagalbą tau“ (nežinomas komentatorius)


Lėktuvo salone pasirodo sunerimusi stiuardesė ir klausia keleivių:
- Ar tarp lėktuvo keleivių yra gydytojas?
Vienas atsistoja ir eina į piloto kabiną. Už penkių minučių išeina.
- Ar tarp keleivių yra lakūnas?


Sveiki gyvi. Dabar, kaip Jūs skaitote šiuos žodžius, galiu kreiptis į Jus būtent taip, nes akivaizdu, jog esate gyvas. Jūs kvėpuojate (va, ką tik iškvėpėte, o dabar įkvėpkite), jeigu panorėtumėte, čiuopdami savo rieše jaustumėte pulsą, o visų svarbiausia - galvojate. Galvojate, todėl, galite rinktis apie ką Jums galvoti dabar. Gal dabar, skaitant šį tekstą, dingtelėjo mintis, jog Jums patiktų būtų tokiam šauniam kaip Jūsų mėgstamo filmo herojus? Arba pagalvojote, jog gerai būtų jaustis priėmus sėkmingą sprendimą, kurio rezultatais būtų galima džiaugtis ateityje. Nežinau apie ką Jūs galvojate, tačiau ar žinote, jog dabar Jūsų širdis plaka apie 70 kartų per minutę ir tai leidžia Jums jaustis visiškai saugiai bei komfortiškai. Būtent taip. Visai natūralu jaustis atsipalaidavus ir leisti širdžiai plakti savo ritmu, kai jau žinote, jog pirmos medicininės pagalbos kurse galite išmokti efektyviai padėti sau ir kitiems. Būkite saugūs.

2008 m. gegužės 12 d.

Stručiai

Šiandien ryte šnekėjomės telefonu su Gintaru (mano draugas). Diskutavome apie žmones, pagalbą vienas kitam, apie šį blog‘ą. Papriekaištavo jis man, jog per daug negatyvios informacijos čia pridėta. Esą visuomenė ir taip sudirgusi, geriau jau ką nors „gražaus“ parašyti, daugiau sėkmingų istorijų. Nežinau. Gal ir per daug tokių, makabriškų scenarijų čia pateikiau. Pažįstu žmonių, kurie sako, jog apie blogus gyvenimo aspektus nereikia kalbėti, matykime tik šviesią pusę. Neturiu tikslo žaisti žmonių emocijomis, o kad jos kyla, tai tiesiog tema tokia- nepaliekanti abejingų. Norisi įvardinant problemą, pasiūlyti ir galimybę. Juk nuėjęs pas odontologą pradžioje leidi konstatuoti danties kariesą, kad kartu priimtumėte sprendimą dėl pagalbos ir gydymo. Užsimerkę ar įkišę galvas į smėlį netapsime pozityvūs bei laimingi. Geresnis gyvenimas- tai ne deklaracija, o nuolatinės pastangos pirmiausia aplink save daryti pasaulį saugesnį, geresnį. Kai šneku apie pirmos pagalbos teikimą, aš noriu rasti pusiausvyrą tarp sovietmečio tipo problemos neigimo ir dabartinio mėgavimosi nelaimingomis istorijomis. O nuo kiekvieno iš mūsų požiūrio priklauso, kokiame kontekste bus įvertinta šio žiniatinklio informacija. Aš priemu bet kokią nuomonę, gal tik su abejingais žmonėmis sunkiau rasti kalbą. Bet tikiu, jog tokių daug nėra, kitaip nebūtų tiek daug sėkmingų ir įkvepiančių istorijų apie išgelbėtas žmonių gyvybes.
P.S. O kaip vertinti tokią informaciją. Kaip gasdinimą ar kaip patarimą? Nors ar yra skirtumas, kaip tai pavadinsime, jei žinosime, jog tokiu būdu bus išgelbėta kažkieno kūdikio ar vaiko gyvybė.