2008 m. gegužės 9 d.

Vox populi, vox Dei.

Įdomus straipsnis delfyje, o dar įdomesni komentarai.
Smagu suskaičiuoti kiek žmonių yra atsakingi piliečiai, o kiek galvoja, jog pirmos pagalbos mokytis nereikia. Čia ko gero tie, kurie tiki kalėdųseneliais ar kokiais nors sovietmečio ar dabartiniais mitais, jog viskuo bus pasirūpinta. Kas taip sakė? Kas pasirūpins? Kaip galvojate, kas realiai Jumis gali pasirūpinti ištikus traumai ar nelaimingam atsitikimui, kol pas jus kokias dešimt- dvidešimt minučių važiuoja "greitukė"? Kalėdų senelis, gerieji samariečiai, skautai? Tokiais atvejais esame tik mes, tokie kaip Tu ir aš. Todėl savęs šiandien reikia paklausti- jei man kas atsitiktų- kokios pagalbos norėčiau aš sulaikti?
Dalai Lama yra pasakęs, jog "taisykles galėsi laužyti tada, kai jas išmoksi"

8 komentarai:

Karolis rašė...

Nesenai laikiau teises Kaune (nesakysiu kokioje vairavimo mokykloje, tačiau vienoje iš stambesnių). Apie jokius realius mokymus nebuvo nei kalbos. Teoriškai reikėjo praeiti 12 valandų mokymus, o praktiškai porą valandų salėje paklausėme nevatai daktarės, parodė lėlę ir viskas. Pusę salės žaidė mobiliais telefonais. Nei aš, nei kas nors kitas po tokių "mokyklų" nesugebėsime realiai padėti kitiems ar tei bus mirtis ar tai bėgs kraujas iš kur nors.

Karolis rašė...

O komentaruose tai didesnė dalis žmonių kuriems viskas vienodai, tipo "ne mano reikalas" iki tol kol patys nepapuola į nelaimę. O tada prasideda isterija, jog GMP važiuoja per ilgai, o vis aplinkui tik sugeba rėkauti, skambinti kad greičiau važiuotų, o realios pagalbos niekas ir nemoka suteikti.

'Pirmoji pagalba" rašė...

kai kuriems žmonėms būdinga nesirūpinti savimi ir artimaisiais. Jie ir dantų netaiso profilaktiškai, eina tik kaip jau iškrenta. Aš nesakau, jog reikia visiems tapti beveik chirurgais arba mokėti gamtoje išgyventi kaip garsusis Ray Mears ( http://www.youtube.com/watch?v=9MPXHX2EsUM&NR=1 ). Tačiau suteikti pirmąją pagalbą sau, savo vaikui ar kitam artimui tikrai verta mokėti.

Anonimiškas rašė...

nieko nepakeisite- kas nemokėjo gelbėti, tas ir nemokės. 90 procentų žmonių yra akla minia: duonos ir renginių jiems, o ne kažkokių pirmos pagalbos mokymų.

Anonimiškas rašė...

Straipsnis sujudino vandenis ir parodė realų Lietuvos vaizdą. Kol kas žmonės iš tradicinių vairavimo mokymų išsineša tik vieną žinią: "neliesk, nukentėjusiojo, nes pakenksi". Pirmiausia šią negatyvią nuostatą reikia keisti pozityvia: "Jei išmoksiu praktinių pirmos pagalbos veiksmų, kai kuriais atvejais padėsiu"

Anonimiškas rašė...

nėra įstatymo mane verčiančio teikti pagalbą, kodėl turiu ką nors daryti?

Anonimiškas rašė...

jeigu medikai visada padarytu savo darb1- nereiktu visuomenei mokytis daktarais buti

Anonimiškas rašė...

to nesakysiu
yra įstatymas- apie pagalbos nesuteikimą nelaimės atveju. Juk tas policininkas Paulikas, kuris tris vaikus nužudė, ir jo bendrai, buvo nuteisti už būtent tai. Taip kad reikia įstatymus žinoti.