2008 m. birželio 12 d.

Bzzzzz.



Ore darosi karšta, vienų žmonių džiaugsmui, kitų pykčiui lietaus nesulaukiam, tačiau tokiu metu Lietuvoje padidėja mūsų mažųjų draugų- plėvisparnių vabzdžių aktyvumas. Taigi bičių ar širšių įkandimai kartais sukelia anafilaksines reakcijas, kurios gali baigtis mirtimi. Deja, tokiais atvejais naudojamo adrenalino (epinefrino) nešiojamos formos Epi Pen mes neturime- kiek aš žinau, jis nėra registruotas. Vadinasi legaliu būdu nuo mirtinos būsenos apsisaugoti neįmanoma. Gudresni ir alergiški žmonės, ar šiaip kokie bitininkai, nešiojasi mažą švirkštą ir adrenalino ampulę. Galvojant, jog vabzdžiai įkanda mums būnant gamtoje ir greitoji pagalba neatvažiuos labai greitai, tokie metodai (čia mano nuomone) yra pateisinami, tačiau tikiu, jog jie žino ką daro ir kokia yra saugi adrenalino dozė. Klausiate kokia? Negaliu sakyti, tačiau tikrai galiu pavardinti keletą patarimų iš patikimų šaltinių, kurie padėtų išgyventi, kol atvyks „greitukė“.




1. Visu pirma kuo greičiau kvieskite greitąją medicinos pagalbą. Tradiciškai žmonės surenka „greitukės“ numerį ir šaukia (dažnai keliese) į ragelį: „Greičiau važiuokite!!!!! Miršta žmogus!!! Kaip kur? Prie ežero!!!! Paprastai po to ragelį padeda. GMP medikai supranta, jog streso yra daug, tačiau kuo tiksliau nurodysite vietą, kurioje esate ir vienas Jūsų nueisite juos pasitikti- tuo greičiau bus suteika Jūsų artimui pagalba.
2. Sukastą bitės (-čių) žmogų paguldykite į jam patogią padėtį. Tai gali būti padėtis pusiau sėdom (taip yra lengviau kvėpuoti, jei žmogus dūsta) arba gulom ir kojas pakelti aukščiau (jei labai silpna, mirga akyse ar žmogus alpsta). Jokiu būdu neverskite jo vaikščioti ar stotis, tai gali sukelti staigią mirtį.
3. Apžiūrėję įkandimo vietą- kuo greičiau pašalinkite geluonį. Nubraukite jį, o ne bandykite pašalinti dviem pirštais. Rekomenduojama padaryti tai kuo greičiau.
4. Jei žmogus neteko samonės (nustojo su jumis bendrauti, neatsako, nereaguoja)- pradėkite gaivinti, kaip jau išmokote mūsų kurse.

Taigi tik tik (ar net tiek) galima padaryti dėl savo artimo žmogaus kol atvyk greitoji medicinos pagalba. Kartais iš pažiūros paprastos priemonės gali lemti žmogaus sveikatą ar gyvybę.

Komentarų nėra: